10 maja 2013

SOS w kuchni czyli o sposobach na przesoloną zupę


Należysz do tych, którzy potrafią przypalić wodę na herbatę? No cóż...tego już się nie da naprawić. Na szczęście wiele innych pomyłek kuchennych można odwrócić - do tego stopnia, że nasi goście nadal będą tkwić w błogiej nieświadomości. Znajdziesz je w książce "SOS w kuchni". Jesteś wyjadaczem gotowania i chcesz doskonalić swój warsztat? Ta książka jest również dla Ciebie. 




Dowiesz się z niej, jak uczynić potrawy jeszcze smaczniejszymi lub jak przechowywać produkty i gospodarnie wykorzystywać resztki. Ta ciekawa książka kucharska zawiera ponad 900 rad. Poniżej parę z tych, które osobiście sprawdziłam :) 

Sprawdzone rady z książki:

  • Jaja...pęknięte nie rozleją się podczas gotowania, gdy wcześniej owiniemy je w alufolię.
  • Ziemniaki...z zielonymi plamami i takie, które już puściły pędy nie nadają się do spożycia. Zawierają one trującą solaninę.
  • Cytryny...jeśli potrzebujemy kilka kropli soku, cytryny nie należy przekrawać. Wystarczy ją lekko  naciąć i wycisnąć potrzebną ilość soku.
  • Makaron - resztki. Można wymieszać z posiekaną natką i zamrozić. Dzięki temu będziemy mieć pod ręką gotowy dodatek do zupy.
  • Naleśniki - resztki. Można pokroić w krótkie paseczki i zamrozić. Z powodzeniem zastąpią makaron w zupie.


Brak komentarzy: